Vernissage av Jean i garn på Dansmuseet

Sextiofyra broderade verk,
fyrtioen brodöser,
nittio gäster på vernissagen,
etthundra flaskor julmust och minst det dubbla antalet pepparkakor,
och du har lite drygt sextio dagar på dig att se utställningen.

Inget blev som vanligt under Coronaåren, och inte heller föreningens museisamarbeten. Men med vilja, lust och flexibilitet från både Dansmuseet och medlemmarna kunde en av de finaste utställningar vi någonsin haft invigas idag den 22 november 2021 – Jean i garn.

Museihallens svart-vitmönstrade golv, den genomtänkta scenografin och den snygga hängningen bidrar till en sammanhållen, rolig, estetisk och inspirerande utställning. Tack Dansmuseet!

I stället för att som brukligt ses en gång per vecka för att brodera på plats i museet fick medlemmarna hemuppgifter – en styrd och en fri. Den styrda uppgiften var att, utifrån Dansmuseets pågående jubileumsutställning Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete – Ballets Suédois 1920 – 1925 brodera dansaren Jean Börlin i sin roll som rullskridskoåkaren i baletten Skating Rink. I samma pose som på ett dåtida foto, men placerad i ett nutida Stockholm. I broderierna besöker han Globen, Plattan, Kungstornen på Kungsgatan, Gröna Lund och han syns till och med utanför entrén till Dansmuseet.

Den andra uppgiften var en fri tolkning kopplad till Svenska baletten i Paris. De verken sprakar och svänger, mellan återhållna färger och vildsinta tolkningar. Även materialvalen skiftar mellan glittrande garner, tovad ull, glänsande siden och listigt återbruk.

Utställningen på Dansmuseet är öppen tisdag – söndag klockan 11 – 17, till och med den 30 januari 2022.

Utställningen invigdes av museichef Eva-Sofi Ernstell och föreningens ordförande Ingela Gréau.
Ridå upp för utställningen Jean i garn.
Den smarta monterkonstruktionen gör att det om och om igen öppnas nya vyer.
När allt var i rörelse.
Broderi av Olenka Lahovary Eriksson. Jean Börlin på plattan. Syntetiskt skinn, sashiko, applikation och torrtovning.
Broderi av Heli Saarne. Jean Börlin på Millesgården. Fritt maskinbroderi med viskostråd samt handbroderi med moulinégarn på bomullstyg.
Broderi av Sylvia Kjäll. Ora. Siden, applikation och broderi.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *