Vår konsumtion och planetens framtid

Vårt senaste blogginlägg handlade om stor konst sprungen ur nöd och armod i ett kargt klimat. Vår egen situation är idag den motsatta. Överflödet kväver oss.

Textilier slängs tonvis, ofta som riskavfall innehållande giftiga kemikalier. Produktionen av textilier slukar enorma resurser av jord och vatten och syntetfibrer från våra tvättmaskiner sprider micropaster i världshaven. Det råder ingen tvekan om att vi måste ändra våra konsumtionsvanor. Ord som hållbarhet och återbruk har blivit försäljningsargument och smyger sig till och med in i reklamens värld. Alla är medvetna om problemen, men påverkar det oss och hur agerar vi?

Skapande Broderi Stockholm vill vara en röst i samhället. Ifrågasättande av våra konsumtionsvanor och slitage på jordens resurser har uppmärksammats i flera av våra utställningar. Vi minns Lill Kinnegårds Havsgudinnas nya kläder, Elisabeth Lundqvists Containertrasport över världshaven och Birgitta Norbäcks Rymdskrot, för att nämna några verk som berör frågor om konsumtion och miljö.


Under broderiåret 2022, kommer vi att brodera på Etnografiska muséet. Ett av de teman vi kan välja är kopplat till museets utställning HUMAN NATURE. Här kan vi i broderiform reflektera över vår konsumtion och planetens framtid. Stora frågor som berör oss alla.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *