Den andra uppgiften på Strindbergsmuseet. Hemsöborna. UPPDATERAT

”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett Höganäskrus i en svångrem runt halsen.” Romanens första mening tar oss rakt in i handlingen. Mitt i steget lär läsaren känna fastlänningen Carlsson som kommer ut till skärgårdsön Hemsö för att hjälpa änkan Flod att få ordning på lönsamheten och skötseln av gården.
Det finns mycket att säga om romanen – om personerna, om miljön, om känslor, om det dråpliga och om det allmänmänskliga. Det är just det som är den andra broderiuppgiften på Strindbergsmuseet.
Ditt broderi ska illustrera något ur Hemsöborna.
• En händelse, en känsla, en person eller något annat – du väljer.
• Titeln på ditt verk ska vara de rader i romanen som inspirerat dig.
• Teknik, material, montering och storlek är fri. Vi håller en workshop inför inlämningen för dig som vill ha tips och idéer tisdagen den 3/10
• Inlämning blir tisdagen den 10 oktober. Endast ett verk per person.
• Vernissage den 16 november av utställningen Hemsöborna genom nålsögat. Utställningen pågår till den 28 januari 2024.

Det är lätt att få tag på boken om du inte redan har den. Dels finns den på i stort sett alla bibliotek, dels finns den som ljudbok på CD på Tranströmerbiblioteket och i Farsta, och kan beställas till ditt bibliotek. Biblioteket har den också som E-bok att ladda ner för att läsas på din telefon eller padda. Kolla även efter begagnade exemplar på loppis och antikvariat.
Museibutiken på Strindbergsmuseet kommer att köpa in ett antal böcker och ge föreningens medlemmar 20% rabatt. Men det dröjer kanske några veckor innan de levereras.
På SVT Play kan du se tv-serien i tre delar från 1971 med Allan Edwall, Sif Ruud och en ung Sven Wollter.
http://www.svtplay.se/hemsoborna

LYCKA TILL!

Serien som fick hela Sverige att stanna


Så här skrev Aftonbladet om TV-serien Hemsöborna för en tid sedan.
”För 50 år sedan satt svenska folket klistrat framför sina svart­vita ­tv-apparater. ”Hemsöborna” var svensk televisions ­största satsning någonsin. Serien följdes av ­miljoner. ”Den blev mitt stora genombrott framför kameran”, ­säger skådespelaren Sven Wollter.”

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *