Studiebesök till Gävle museum

Tisdag 14 november, klockan 13.30 till 15.00, har föreningenbokat en visning av textilsamlingen på Länsmuseet Gävleborg. Vi kommer att guidas av intendent Kristina Lindkvist.

Hedvig Ulfsparre

Museet i Gävle har en ovanligt innehållsrik textil samling av broderier, vävar, förlagor och skisser. Samlingen består av nästan 10 000 textilier. En stor majoritet av textilierna kommer från hemslöjdsrörelsen, men där finns också konstnärlig textil. Samlingen skapades mellan åren 1909 och 1963 av Hedvig Ulfsparre (1877–1963) som år 1912 är med och grundar Gästriklands hemslöjdsförening. Vid hennes död donerades textilsamlingen till Nordiska museet som 2005 i sin tur beslutade att samlingen skulle doneras till Länsmuseet Gävleborg.

Museet har ett café och en museibutik.

Anmälan
Anmälan behövs för att vi ska kunna informera museet om ungefärligt antal deltagare. Gå till startsidan så hittar du länk till anmälningsblanketten. 

Att ta sig till Gävle
Varje medlem ansvarar själv för att ta sig till Gävle. Antingenmed tåg, eller gå ihop några stycken om en bil. Mellan Gävle central och museet är det fem minuters promenad.

Med SJ föreslår vi:
Tåg från Stockholm kl 10.30. Ankomst i Gävle 12.00. Tid för lunch på valfritt ställe.
Tåg från Gävle kl 16.16. Ankomst i Stockholm 17.38.

(Pris med pensionärsrabatt ToR 280 kr (2023 09 26)

Läs mer om museet och textilsamlingen här:
https://lansmuseetgavleborg.se/se-gora/utstallningar/textila-monster-tekniker/
https://lansmuseetgavleborg.se/smaken-kapitalet/

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *