Heli Saarne lär oss om överföring av foto till tyg mm

För några veckor sedan bjöd Heli åter igen generöst på sina kunskaper. Vi har vid flera tillfällen tagit del av hennes maskinbroderade alster på såväl utställningar,  som i kurser och kortare visningar. Det är alltid lika roligt och lärorikt.

Heli broderar ofta naturmotiv utifrån egna foton som hon kopierar till tyg med hjälp av en bläckstråleskrivare.
Presentationen inleddes genom visning av några egna broderier. Här ser vi dansaren Jean Börlin på Millesgårdens statyer, broderad till utställningen Jean i Garn på Dansmuseet.
Här visas FARMOR ALMAS HARMONI OCH ORGELHARMONIUM broderad till utställningen Själens föremål och Föremåls Själ på Etnografiska museet.

Överföra foto till tyg.
Heli använder ett bomullstyg som är fästat på ett skyddspapper för att kopiera över foto till tyg. Arket lägger man i pappersfacket på bläckstråleskrivaren eller kopiatorn.
Arken kunde tidigare köpas i Stockholm men den butiken finns inte kvar, så nu köper hon sitt material från en webbshop i Finland: ullaka.fi.

Vi fick dessa anvisningar för att hitta rätt i webbshoppen.
Lite fakta om arket man kopierar fotot på.

Vattenlösligt material för att överföra motiv. 
Heli presenterade även en annan teknik för att överföra motiv. Hon använder vattenlöslig film, Soluvlies, och chiffong för att stabilisera det hela. Det passar särskilt bra för små och pilliga motiv och kan användas både för maskinbroderi och handbroderi.

Detalj av broderi med små detaljer föreställande mossor och lavar.
Heli bygger ofta upp en bild i delar. Här ser vi motiv som först ritats på Soluvlies och sedan broderats för hand.
För att vi skulle få prova på hade Heli förberett detta material, en papperstallrik urklippt i mitten för bakgrundstyget. Hålet är fyllt med två lager Soluvlies och chiffong däremellan. Man ritar upp ett motiv och broderar på maskin eller för hand. När allt är klart tvättar man bort Soluvliesen med vatten och broderistygnen sitter där de ska i chiffongen. Broderimagi.
Vi fick också lite fakta och inköpstips. Slöjddetaljer är en butik som finns på föreningens rabattlista.

Tack Heli för en inspirerande presentation och användbara tips.

Vill du ta del av tidigare tips från Heli? Klicka på länkarna nedan Fritt Naturbroderi på maskin
Introduktion till maskinbroderi

 

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *