Maskinbroderi: Tema på senaste syträffen

Under syträffen den 3 november 2015 visade Heli Saarne maskinbroderi. Vi blev alla imponerade av hennes skicklighet vid symaskinen och fick lära oss grunderna.
image

I korthet går det till så här:
– Montera stoppfoten på symaskinen. (Heli använde en öppen fot för att få maximal kontroll över stygnen. Man kan i regel köpa en sådan om den inte ingår som standardtillbehör till symaskinen.)
– Koppla bort tygmatningen, dvs sänk de “piggar” som matar fram tyget”.
– Sätt stygnlängd och stygnbredd till 0.

Nu är det bara du som styr. Trä maskinen som vanligt och träna på ett stadigt bomullstyg. Variera hastigheten på maskinen, rör tyget med båda händerna för att få fina stygn, rör snabbare och långsammare för att variera stygnlängden, rör framåt, rör bakåt och i sidled. Många timmars träning krävs för att stygnen ska bli fina och för att motivet ska växa fram som man önskar.
image
Vi fick också en rad användbara tips:
– En större trådrulle kan läggas i en kopp bakom maskinen i ställe för att sättas på den lilla piggen för trådrullar ovanpå maskinen.
– Heli sydde på ett kraftigt bomullstyg som toppades med fin chiffong. Det gav en vacker yta och fin lyster år broderier.
– Hon stryker alltid vlieselin under bottentyget för att arbetet inte skulle krympa när man broderar. Under vlieselinet används gammalt lakansväv för att få bra glid under stopp- eller broderifoten. Alltså “tygsandwichen” består av fyra lager, uppifrån och ner blir det chiffong, bottentyg, vlieselin, gammal lakansväv.
– Man kan skapa effekter genom att lägga kardad ull, bitar av broderitråd o dyl mellan bottentyget och chiffongen för effekter.
– Man kan sy på vattenlösliga material och skapa motiv av enbart tråd. Heli sydde på vattenlösliga material plus chiffong för att få stadiga motiv att sammanfoga till bilder. Det växte fram stenar, löv hus och träd på detta sätt. När motivet var klart klipptes överflödig chiffong bort.

Tekniken som Heli visade har hon utvecklat efter att ha lärt sig grunderna av Susan Dahlberg. Heli påpekade att var och en hittar sin egen stil efter ett tag, det finns väl inget rätt eller fel, tekniken kallas ju fritt maskinbroderi.

image
Många av Helis bilder bestod av mindre motiv som sedan fogades samman till en bild.

Så här kan det se ut på baksidan:
image
Det var en mycket innehållsrik demonstration av både teknik och material. Många av oss vill nog gå hem och prova.

Till vår hjälp fick vi också ett par lästips: Susan Dahlberg, Fritt symaskinsbroderi samt kompendiet Att måla med symaskin och chiffong. Lämplig chiffong finns att köpa på Susan Dahlbergs hemsida.

Den 21 maj erbjuder vi en kurs i Maskinbroderi. Se kursprogrammet 2016.

TACK Heli för en inspirerande visning.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *