Brodera på tovat

image

I slutet av september 2015 hade vi en kurs med namnet “Brodera på tovat“. Vi var 12 förväntansfulla deltagare som var nyfikna på vad kursledaren, Eva Douhan Lundkvist, menade med kursbeskrivningen:

Jag tovar ull och siden till dig som en miljö där din berättelse får träda fram i ett fritt broderi, som du, som deltagare broderar på. Under denna lördag visar jag och berättar hur jag tänker och går till väga för att brodera på detta vis. Tovad ull är lätt att brodera på och har en struktur och färgkombination som verkar förlösande på den egna fantasin.” 

imageSjälv var jag inte riktigt klar över vad som avsågs med ordet “miljö”, men nu i efterhand är det ju solklart.imageSå här sammanfattar kursledaren: “Jag berättade först lite om mitt eget konstnärskap där ull och siden med sina olika formspråk först tovas ihop till en miljö som sedan fylls med broderi. Kursen handlade om att låta sig inspireras av redan tovade tygstycken och på detta sätt starta skapandeprocessen. Alla tovade tygstycken hade sin egen särart i färg och form och uttryck och det blev spännande att höra vad det var i varje tygbit som givit inspiration. Under lördagen växte sedan ett broderi fram i den tovade miljön. Resultaten blev fantastiska bilder!

image

Vi fick alltså välja bakgrund ur en hög löst tovade lappar i en variant av nunotovning där bitar av siden, trådar mm var intovade. Färg, struktur och mönster i den tovade lappen blev stöd för vårt broderi. Vi tolkade in djur, ansikten, blommor, landskap mm. Förvånansvärt många av oss såg fåglar. Slumpen och vår egen fantasi vägledde oss vidare. Det var en fantastiskt rolig och kreativ arbetsmetod.

image

Eva visade några egna pågående arbeten och berättade att processen tar lång tid. Hon förändrar och lägger ofta till element i efterhand. Löven i bilden nedan är exempel på detta.

imageimage
För den som vill se mer av Eva Douhan Lundkvists broderier visas en utställning i Enköping, Konsthallen, Tullgatan 18. Vernissage den 24 oktober. utställningen pågår till den  15 november, öppet onsdag 17 – 19, lördag och söndag 12 – 15. Eva hälsar oss välkomna. Läs mer här–>

Enköpings konsthall publicerar bildspel från utställningarna HÄR.

Till sist, lite mer ögongodis från kursdagen.

image image image image
image

image

image

image

image

Dela denna post:
Facebooktwittermail

En kommentar på “Brodera på tovat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *