Den allvarsamma leken

”Sprätta inte, öva istället, lek och experimentera, men ta ditt broderande på allvar.” Råden kommer från textilkonstnären Britta Marakatt Labba.

Helgen den 15-16 september 2018 höll Britta Marakatt Labba en kurs på temat Fritt broderi – att arbeta med transparenta bilder. Kursen var arrangerad i samarbete mellan Skapande broderi och ABF Stockholm. Av tjugotalet kursdeltagare var fyra från vår förening, så på onsdagens ordinarie broderimöte på Postmuseum visade vi vad vi hade gjort, och berättade vad vi lärt oss.
Till det praktiska arbetet på kursen hade vi tagit med tunna tyger i olika transparenta kvalitéer – allt från syntetisk chiffong till tunnaste siden, men för val av motiv uppmanades vi av Britta M L att ta hjälp av de berättelser vi alla bär inom oss. Den tillitsfulla stämningen i rummet resulterade i flera nära och starka broderier. Britta M L berättade själv generöst om sin samiska uppväxt och om hur den påverkat motiv- och materialval. Dessutom visade hon bilder, både på sådant som gett henne inspiration, men också bilder på egna broderier och skinnhantverk hon gjort under olika perioder i livet.

Ett gott råd är att börja med att nåla upp tyger och trådar och sätta upp provet på en lämplig vägg för att sedan backa och betrakta det från avstånd. Det är så man lättast får syn på obalans i motiv- eller färgval.
Ett gott råd är att börja med att nåla upp tyger och trådar och sätta upp provet på en lämplig vägg för att sedan backa och betrakta det från avstånd. Det är så man lättast får syn på obalans i motiv- eller färgval.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *