Från text till stygn

Det är sällan ett tema för årsmötets föreläsning passat så bra som just år 2023. Att tolka text till stygn är just vad föreningens brodöser ska göra nu i den andra uppgiften på Strindbergsmuseet, när vi broderar på temat Hemsöborna. För att ge inspiration och berätta om sitt sätt att arbeta detta bjöd föreningen in Karin Holmberg, som på uppdrag av Bonniers broderat omslagen till Wilhelm Mobergs Utvandrarserie.Karin kallar sig först och främst för brodös men är även lärare på HV-skola och syns också på Svensk hemslöjd på Norrlandsgatan.


Man kan ana att Bonniers förlag var inspirerade av det amerikanska bokförlaget Penguins satsning på broderade omslag när de kontaktade Karin. Man ville satsa på en annan typ av formgivare för omslagen på deras klassikerserie.

Karins föreläsning var kronologiskt och konkret upplagd, och vi fick följa processen i praktiska punkter följda av goda råd. Det första kan synas självklart men måste sägas – Läs boken! När det gäller utvandrarserien är det annars lätt att Jan Troells filmatisering lägger sig i vägen för de inre bilder som skapas när vi själva läser. På samma sätt förhåller det sig med SVT:s filmatisering från 1966 av Hemsöborna. Madam Flod i Sif Ruuds gestalt och den naturlyriskt filmade skärgårdsmiljön lägger sig i vägen för egna bilder och intryck.

Lista föremål. Vad är det för föremål som förekommer och som är viktiga för att driva berättelsen vidare?
Leta inspiration. Googla, sök i uppslagsverk, få grepp om tiden i litteratur och samtida tidningsklipp, gå på museum.
Skissa på olika idéer parallellt. Håll det öppet. Lås dig inteför tidigt.
Lek med perspektiv och storlek. Zooma in, zooma ut. En blomma kan bli jättestor, en båt jätteliten.
Om du trivs med att få kommentarer sås. Förstår man hur du tänkt?
Provbrodera. Testa färger, garn, tyg och stygn.
Var rationell. Ta hänsyn till tiden du har till ditt förfogande. I stället för ytor av täckande stygn kanske en applikation kan göra jobbet lika bra.

Karin berättade också om andra broderiuppdrag. Bland annat åt tidningen VI och andra bokförlag än Bonniers. Det är lätt att inse att Karin ibland måste anpassa sig till uppdragsgivarensskisser och konkreta önskemål i form av tyg, yta och färg. Ibland har de krockat med hennes egna intentioner, men då har man nytta av att se pragmatiskt på uppdraget. Som till exempel när en välmenade AD på förlaget städat bort en del av insidans avsiktligt lösa trådar. För i den stund man lämnar uppdraget ifrån sig får det ett eget liv i andras händer.

Fast man kan man tänka sig att det ibland är skönt att få rätt till slut. Som när ett broderi var beställt på vinrött linne men Karin hade fördragit att brodera på blått. Numera är det inget problem. Med en knapptryckning i Photoshop kan färgen ändras och man får bita sig i tungan för att inte säga – vad var det jag sa. I alla fall om man är en professionell brodös som Karin.

Länk till Youtube: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=karin+holmberg+broderi#fpstate=ive&vld=cid:c77b1a31,vid:YF8ySqpGpYs

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *