Samarbetet med Historiska muséet jan 2019 – jan 2022

Föreningen har nu avslutat sitt samarbetet med Historiska muséet i och med att utställningen ”Guldbroderi med en modern twist” stängde den 9 januari 2022. Samarbetet pågick från januari 2019. Vi har haft tre utställningar på muséet. Föreningens medlemmar har tagit del av skatter ur textilmagasinet, de fasta utställningarna samt föreläsningar,  instruktioner och minikurser om medeltida broderitekniker. Tack Amica Sundström för din kunskap och ditt engagemang. 

Perioden på Historiska muséet kan indelas i tre faser.
1. Studier av medeltida bottensömmar med visning av broderier ur muséets samlingar.
2. Fritt broderi på temat ”Medeltida liv”
3. Studier av ”Guldskinnsbroderi” som omsattes i fria broderier med en modern tvist. 

Medeltida bottensömmar
Under januari till mars 2019 träffades vi var annan vecka på muséet och arbetade med temat “Medeltida bottensömmar”. Vi fick ta del av Medeltida broderier från textilkammaren och kunde studera sömmar och stygn i detalj. Vi lärde oss att sy flera av de medeltida bottensömmarna och arbetet utmynnade i en utställning som visades på museet under sommaren.

Baksidor är alltid intressanta, inte minst för att man där ser trådarnas originalfärger, man ser också, lite trösterikt, att det inte är så petnoga hur baksidan ser ut.

Några blogginlägg beskriver den första fasen av samarbetet med museet:
Bottensöm är toppensöm – med länkar till olika stygn
Det ofullständigas charm
Två decimeter från medeltiden
I bottensömmens rutor …

Carina Rosén

Spår av medeltida liv
Under den återstående delen av vårterminen 2019 och under sommaren fortsatte vi att brodera på temat
Spår av medeltida liv. Vi utformade broderierna efter eget huvud som en kommentar till utställningen Spår av medeltida Liv – en av Historiska muséets fasta utställningar. I september 2019 lämnar vi in våra broderier för att visas under senhösten. Alla verk som lämnades in visas i föreningens bildgalleri.

NARRDOCKA:.Olenka Lahovary Ericsson

Guldskinnsbroderi med modern twist
Höstterminen 2019 inleddes med en föreläsning om medeltida Guldskinnsbroderi eller intarsiabroderi. Vår uppgift denna termin var att använda den medeltida tekniken i ett verk som passar vår egen tid. Alltså ett modernt verk med ålderdomlig teknik. Dessa verk visades i muséet från och med februarilovet 2020. På grund av pandemin blev det en digital vernissage och utställningen hängde kvar under nästan två år. Den stängdes strax efter årsskiftet 2022.

RYMDSKROT: Birgitta Norbäck

Alla våra verk visas nu i föreningens bildgalleri:
Medeltida bottensömmar->
Spår av medeltida liv ->
Guldskinnsbroderi med en modern twist ->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *